LA FILIAL, Serguei Dovlàtov

LA FILIAL mitjana

Títol_ La filial
Autor_ Serguei Dovlàtov

Traducció_ Miquel Cabal Guarro
Col·lecció_ La intrusa, 16
Pàgs_162
PVP_ 17 €
ISBN_ 978-84-944330-5-4

Serguei Dovlàtov va néixer el 1941 a la ciutat russa d’Ufà i va morir gairebé cinquanta anys després a Brooklyn. Va estudiar Filologia, va fer el servei militar com a vigilant en un camp de treball, va fer de periodista i de guia del Parc Puixkin, entre d’altres. Moltes d’aquestes experiències, va traslladar-les al paper en títols com Els nostres, El compromís, La maleta i La zona, tots ells publicats per LaBreu Edicions. Durant molt anys va haver de publicar els seus contes de forma clandestina. A finals dels anys setanta, les autoritats soviètiques el van “convidar” a abandonar el país. Durant l’exili americà, va acabar rebent el reconeixement que es mereixia, amb la publicació dels seus relats a «The New Yorker». Però no va ser fins a l’esfondrament de la Unió Soviètica, un any després de la seva mort, que les obres de Dovlàtov van poder ser publicades en la seva llengua original.

A La filial ens parla dels anys d’estudiant a la Universitat a Leningrad, de la seva experiència radiofònica a Nova York, l’enamorament i les relacions de la comunitat russa immigrada. Som a finals de la dècada de 1980. A la Unió Soviètica es parla de Perestroika però el règim encara mira d’evitar que els seus ciutadans escoltin “La Tercera Ona”, emissora de ràdio amb seu Nova York on treballa l’escriptor rus Dalmàtov, exiliat als Estats Units. No és un entusiasta del nou país i es resisteix a l’autoritat del director, que no li diu què ha de dir però sí què no ha de dir. I ara li toca anar a Califòrnia i fer un reportatge sobre el congrés “El futur de Rússia”. A la convenció hi ha ponències d’alguns professors americans i d’una amalgama de russos exiliats d’orígens antagònics: liberals, nacionalistas eslavòfils, antics aristòcrates o l’escriptor Eduard Limónov. Tots ells formen “la filial”, la Rússia a l’exili. I molts d’ells es consideren la llavor d’una Rússia futura, cadascú a la seva manera, cosa que crea tensions delirants i intrigues en un grup estrambòtic a la recerca d’un destí amb final feliç.

L’estada a Los Angeles es complica quan Dalmàtov rep una visita inesperada a l’habitació de l’hotel. La Tàssia, l’amor de joventut que el va plantar fa quinze anys, pretén enredar-li la vida, de nou, ara que ja pentina cabells blancs i és gat vell.

PREMSA

EL PERIODICO https://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20160318/dovlatov-catalan-4987756

EL NACIONAL https://www.elnacional.cat/ca/cultura/dovlatov-labreu-filial_100629_102.html

LA PÁGINA DE KIKO AMAT  https://kikoamat.wordpress.com/2020/09/11/cosas-que-leo-45-la-filial-sergei-dovlatov/

NÚVOL https://www.nuvol.com/llibres/lamor-de-sergei-dovlatov-33623

ARALLEGIM https://llegim.ara.cat/llegim/que-dovlatov-tassia-assia-pekurovskaia_1_1711647.html

 

BLOC EL RACÓ DE LA PARAULA https://racodelaparaula.cat/2016/02/10/la-filial-serguei-dovlatov/#axzz6pOwMnGdtÇ

LLEGIR.CAT https://www.llegir.cat/2017/02/la-filial-sergei-dovlatov/

BLOC LLEIXES http://lleixes.blogspot.com/2018/08/la-filial-sergei-dovlatov.html

VILAWEB https://www.vilaweb.cat/noticies/labreu-publica-una-nova-novel%C2%B7la-de-serguei-dovlatov-la-filial/

BIBARNABLOC https://bibarnabloc.cat/2018/12/14/lofici-de-serguei-dovlatov/

BLOC RAMONA PÉREZ http://ambemfasi.blogspot.com/2016/04/la-filial-sergei-dovlatov-traduccio.html

YOUTUBE LLIBRERIA DOCUMENTA https://www.youtube.com/watch?v=5iVkYIEBW70

 

 

 

BLOC LLIBRES DEL SR DOLENT https://www.llibressenyordolent.cat/index.php/2016/02/23/la-filial-sergei-dovlatov/

  • […] darrer, que arribà a inicis de febrer a les llibreries, La filial (Filial), és diàfana una mostra de com un autor pot mantenir-se fidel a ell mateix i alhora anar […]

  • […] filial, Serguei Dovlàtov, traducció de Miquel Cabal Guarro (LaBreu Edicions, gener 2016). Una diàfana mostra de com un autor pot mantenir-se fidel a ell mateix i alhora anar […]

  • Deixa un comnetari

    You must be logged in to post a comment.

    Subscriu-te a la nostra newsletter