[Blogs] «Vulcano», de Max Besora, segons la revista literària Males Herbes i Ramon Mas
Tenia moltes ganes de llegir aquest llibre, no me n’amagaré. EnMax Besora és un col·laborador habitual de Les Males Herbesi els seus textos sempre m’han deixat bon gust de boca; però, la veritat sigui dita, quan vaig obrir Vulcano no en sabia pràcticament res…
Vulcano és el monòleg interior –o potser el deliri, o l’al·lucinació…– d’un home que veu evacuar el poble on viu (Sant Pancraci del Paradís) davant l’explosió imminent d’un volcà. El protagonista, com ja us podeu imaginar, prefereix quedar-se a casa i gaudir de la bellesa incommensurable d’una fi del món a escala local. A mida que els cadàvers calcinats s’escampen pels carrers i la pluja de cendra ho va cobrint tot, anirà descendint cap a una hecatombe personal i intransferible, narrada amb una força que esparvera.
Amb aquest argument com a diapasó només es podria escriure una obra excepcional, i, no en dubteu, d’això és del que es tracta. En Max Besora té xispa i estil, a més diu les coses pel seu nom, costum ben escassa en la literatura catalana actual. Vulcanoarrenca en una realitat grotesca –i tanmateix simpàtica– que es va deformant fins el caos oníric i la devastació emocional. La novel·la, que es llegeix d’una revolada, diverteix i destarota a parts iguals, però sobretot projecta imatges: unes visions que mai no s’acaba de saber si són apocalíptiques o celestials.
Vulcano s’escapa a qualsevol mena de classificació, és un d’aquells llibres sense complexes creatius que tant es troben a faltar en la nostra literatura. La demostració pràctica de que es pot fer una altra literatura en català. Si espereu que us el catalogui a partir de referents només puc dir que és una mena de Carrer Marsala pulp; tot i que també em recorda a l’esplèndida Guia de Mongòlia de Svetislav Basara.
Des de Les Males Herbes recomanem a tots els nostres lectors que llegeixin Vulcano, un llibre que captiva i absorbeix, però, per sobre de tot, un llibre que es passa pel forro totes les convencions lingüístiques i ben pensants.