Francesc Garriga: la llibertat d’un poeta amb majúscules [Cerdanyola.info]

El poeta cerdanyolenc Francesc Garriga presentava ahir a la ciutat el seu últim llibre, ‘Ragtime’, un recull poètic publicat per l’editorial LaBreu dins la col.lecció Alabatre. La presentació, organitzada per l’associació Ramat de Pedres amb el suport dels Amics del jazz de Cerdanyola, va destacar Garriga com un autor amb un llenguatge únic que el fa extraordinari al panorama de les lletres catalanes.

Francesc Garriga aborda a Ragtime una poesia que defuig la retòrica per construir-se amb un llenguatge d’essència en el que es valora allò en què s’ha convertit la vida amb el pas dels anys. El propi autor, que ahir al bar Grau protagonitzava la lectura dels seus poemes, indica que és un “llibre terminal en el que l’autor s’ha fet vell”, però també manifesta que no vol ser transcendental. Al cap i a la fi, afirma Garriga, les persones que escriuen només fan que “repetir idees amb un nou llenguatge o una nova forma”.

Marc Romera, responsable de l’editorial LaBreu, manifesta que un dels objectius de la seva firma era, precisament, publicar obra de Francesc Garriga a qui considera un autor extraordinari, fóra del comú. Per a Romera, el poeta cerdanyolenc té un llenguatge únic que fa que qualsevol de les seves obres sigui perfectament reconeixible.

Jordi Condal i Jaume Sobrevals, dos dels integrants de Ramat de pedres, van protagonitzar una presentació de l’obra de Garriga en què alternaven la lectura poètica amb el comentari apassionat de la poesia de l’autor local. Desteixint fil a fil l’obra poètica de Francesc Garriga, Condal i Sobrevals van fer un repàs pels temes habituals del poeta, des del retorn al a infància a la por, la solitud o la mort; des de la mentida com element essencial de la vida a la doble realitat de la presència i la possible falsedat de Déu.

Jordi Condal destaca que Ragtime és un recull poètic “rodó i intens” en què Garriba “abandona la positura d’estudiós dels clàssics per parlar amb senzillesa de si mateix”. L’autor ho fa, a més, amb ironia i to burleta per mostrar-se “lliure, desacomplexat i gairebé feliç”.

L’acte estava organitzat per Ramat de pedres, una associació cultural que té com a principal objectiu, indica Jaume Sobrevals, la difusió de la poesia oral, entesa com a poesia genuïna ja que va ser la primera manera de transmetre-la.

Abans de Ragtime, Francesc Garriga ha publicat els llibres de poesia Entre el neguit i el silenci (1959), Foc nostre, somni… (1960), Paraules (1962), Paraules cap al tard (1973),Els colors de la nit (1990), Setembre (1992), Ombres (2000), Temps en blanc (2003), La nit dels peixos (2005), i Camins de serp (2009).

Categoria: Alabatre, Diaris, Premsa  |  Etiquetes:

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter