Josep Pedrals, a l’editorial de David Castillo del PuntAvui (14.06.13)

lletradorcastillo

La Lletra d’Or d’aquest any ha estat atorgada a Josep Pedrals pel seu llibre El Romanço d’Anna Tirant ( LaBreu), una mena de novel·la poètica sobre les aparences, que és en realitat una mina literària plena de tresors. El premi és un reconeixement més que merescut a una dels grans renovadors de la literatura catalana, un dels dinamitzadors dels panorama dels recitals públics i un autèntic orfebre de la paraula. Pedrals va néixer en una biblioteca i, a diferència de la majoria dels fills d’escriptors i intel·lectuals, el jove va decidir treure’ls el suc als milers de volums que folraven totes les parets i racons de casa dels seus pares.

Curiosament anava a la mateixa classe que Eduard Escoffet. Els vaig conèixer a d’adolescents. M’havien aturat en més d’una ocasió quan jo anava a treballar a la vella redacció de l’Avui i ells feien l’entrepà a l’hora del pati de l’institut. Ràpidament tots dos es van incorporar a la literatura catalana. Des d’aleshores, Pep Pedrals només ha viscut per a les lletres, i ha aconseguit sobreviure’n. En rares ocasions, la determinació s’uneix al talent, però aquest és el cas d’un poeta que passarà a la història, que ja l’està fent. Josep Pedrals és un prestidigitador, però també té moltes coses a dir. Pot construir un sonet en un parell de minuts, però la lectura no ens deixarà mai indiferents. La facilitat i l’oïda no li impedeixen cercar el contingut.

El Romanço d’Anna Tirant és una continuació d’El Furgatori , i es podria dir que es pot associar a Escola Italiana, el seu debut en edicions comercials a Empúries. En vers, en fragments en prosa o en diàlegs que es podrien reproduir en una peça teatral, el nou llibre és potser el més filosòfic i explica, com els clàssics, un moment de la història que en podria ser qualsevol. Els divertits recorreguts per la ciutat, que obren cada capítol, ens endinsen en una de les aventures literàries més extraordinàries de la nostra literatura, que, amb gent com Pedrals, creix.

El Romanço d’Anna Tirant et fa capbussar-te en un bany de lletra. Després de la lectura, un se sent en una platja de les Bahames.

Davi Castillo, El Punt Avui. Cultura. 14/06/2013

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter