«L’enunciat», de Josep-Ramon Bach, segons Ricard Mirabete.

Ricard Mirabete ha escrit una magnífica ressenya de L’enunciat, de Josep-Ramon Bach, en el seu blog. Ens fa molt feliços que així sigui, i ho pengem aquí per a tots vosaltres. No us perdeu el seu blog!

L’ENUNCIAT

Josep-Ramon Bach

Labreu Edicions

Barcelona, 2011

La creació literària ens porta cap a frases magnífiques i versos inexplorats. Entre l’aforisme i els petits poemes en prosa, entre la sensació i la diversió, entre el pensament i el vers perdurable, més enllà del bé i del mal hi trobem una mirada lúcida i moral sobre la literària quotidianitat d’un escriptor bregat en 23 llibres de poesia, prosa i teatre. Ens referim a Josep-Ramon Bach (Sabadell, 1946) de qui recordem el seu llibre de poemes El laberint de Filomena (Ed.Proa, 2010), Premi Cadaqués a Rosa Leveroni, i que fou destacat per la crítica més atenta del país. L’Enunciat és un recull de 666 aforismes que malden per deixar una empremta, o bé una instantània, sobre el món de l’art i el món social i moral en el qual vivim. Convé destacar el fet que, mitjançant la ironia, la perspicàcia i la sinceritat poètica, l’autor aconsegueix escriure una radiografia de l’ànima –la seva i, potser també la nostra- i de com s’ho fa com a escriptor per escriure amb intel·ligència sobre allò que veu o pensa del seu voltant. Escriu aforismes i breus poemes a partir de l’estructura sintàctica ben delimitada d’un enunciat que sovint s’autorefereix en el mateix llibre o bé explica la seva particular manera de practicar la creació literària, és a dir, d’escriure una certa literatura tant irònica com moral. És prou avinent fer constar que Bach sap com transmetre un pensament complex –i sorneguer- amb els recursos expressius efectius i necessaris, a la manera dels tuits o missatges instantanis tan en voga avui dia i que, ell sí, sap treure-li suc al raig de síntesi i efectivitat que permet aquest costum social. Cal dir que cada aforisme és un poema en si mateix, complet i autosuficient, i en ocasions és una frase lluminosa que transmet entusiasme pel bon viure.

Al llarg de l’obra hi trobem un seguit de sentències morals, comentaris crítics sobre art i poesia, apunts sobre la vida en societat, crítiques líriques a actituds interessades i mercantilistes del gremi de la literatura nostrada, notes particulars sobre el seu dia a dia com a poeta en actiu, anècdotes literàries en què barreja la ficció amb la biografia, i més i més coses. Sobretot hi trobareu pensaments jocosos i sentències que permeten ampliar la nostra visió de les coses. Una gran part dels textos versen sobre el propi poema que es va fent en cada pensament del recull. Paral·lelament, també hi ha una certa autobiografia literària que ens permet copsar una mica la seva personalitat com a individu i com a escriptor i que ens dóna el punt just del seu mirar i pensar lúcid, lúdic i feliç –parafrasejant l’aforisme 226, en el qual afirma: Sóc lúdic, tel·lúric i feliç. Bach uneix la clarividència de les notes escrites de Josep Pla amb el realisme il·luminador de Joan Brossa, per exemple. Destaquem alguns dels aforismes que expliquen les reflexions sobre el poema i la poesia, per tenir-ne un tast. El 214: El poema, fill del llenguatge i germà de l’imaginari, cerca les idees als racons amagats del desordre. O bé, el 337: Tots els poemes haurien de ser la premonició d’un miracle. També hi ha lloc per la ironia lúcida de comentaris sobre poesia. El 471: Molts poemes només tenen certificat de garantia d’una sola lectura. I acompanyem la lectura dels seus aforismes amb la complicitat d’una mitja rialla i amb la consciència de fer bé en llegir i rellegir sovint els aforismes que l’autor ha tingut la gentilesa i intel·ligència de voler-los compartir amb tots nosaltres. Un gran llibre, perquè sí; perquè és tant lúcid en el contingut com innovador en la forma literària final. Tot un encert pels companys de Labreu Edicions que han demostrat ser lúcids i valents com el nostre autor.

Ricard Mirabete

Categoria: Alabatre, Blogs, Premsa  |  Etiquetes:

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter