ressenya d'”Afamats” al 3 de vuit i l’Eco de Sitges

POTENCIALITAT VISIONÀRIA

El misteri, no saber què passa mentre es fa música, mentre es pinta un quadre o mentre s’escriu un poema, és justament la seva meravella. Depenem d’aquesta potencialitat visionària que es concreta en la elaboració de l’obra. He dit potencialitat visionària i vaig pel bon camí per orientar el lector, per començar a parlar d’un llibre ben fulgurant en aquest sentit: Afamats (LaBreu Edicions), d’Ester Andorrà, que s’acompanya d’unes formidables il.lustracions de Núria Miret que van a la percaça, amb el seu llenguatge artístic específic, de les imatges que Andorrà estén a dojo pel seu poemari. Tant com il.lustrar els poemes, els dibuixos de Miret inviten al lector a enlairar encara més la imaginació exaltada, extasiada per la proposta estètica d’Ester Andorrà.

L’experiència esdevé imatge sensible, a Afamats. I quan dic sensible vull dir que les vivències gairebé es poden tocar amb les mans. La paraula, els versos curts, esdeven icones potents per dir l’experiència de viure, que no és poc. Poemes expressionistes, llançats a la vista del lector com una foguerada de llum en una vidriera, de partícules elementals de la matèria esberlant-se, de respiració poètica adolorida pel mal de cor tant com per l’hematoma a la pell i a l’ànima?

cop de puny a la paret
i mirada perduda.
d’això va la història.
de vidriera obrint-se
d’hematoma de l’oblit,
del panadís de flonges hores.
i de l’emulsor que s’amotina.

Que no esperi el lector mots adotzenats ni expressions adotzenades ni punts ni comes, a Afamats. Afamats de què? De viure, ja ho he dit, i no és poc. En realitat viure ho és tot! Als poemes els fa la vida, és la matèria primera. És la matèria de tot. La matèria convertida en poema i torna a començar perquè la vida és cíclica, una successió de naixements i morts i mestrestants. Mentrestants, vida present, vet aquí la matèria del vers i la seva respiració. Perquè som carn –glàndules llagrimals-, però també som ànima d’Ofèlia –digues si líquida perdria la memòria-, i som esperit –domar espais que no són d’argila-.

Afamats, d’Ester Andorrà i il.lustracions de Núria Miret, és un llibre de personal elaboració per part d’ambdues creadores, surrealista a vegades, expressionista sempre. Afamats és una proposta artística rellevant en el panorama de la cultura catalana del moment.

Teresa Costa-Gramunt – El 3 de vuit i L’Eco de Sitges ( març 2013)

AfamatsRessenya

Categoria: Alabatre, Diaris, Premsa  |  Etiquetes: , , ,

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter