Francesc Gelonch LA MANDRA NO ÉS UN OCELL entrevistat a l’AraLlegim (14.05.16)

Francesc Gelonch: “La crisi no ha estat un accident de la història”

Va guanyar un premi “per error” als 16 anys. Va viatjar al festival de Sundance per portar una pel·lícula a Antonio Banderas. Tenia una por terrible de recitar, però se n’ha sortit prou bé. I ara publica l’excel·lent llibre de poemes ‘La mandra no és un ocell’Francesc Gelonch (Juneda, 1974) / LAURA GÓMEZ

Francesc Gelonch (Juneda, 1974) / LAURA GÓMEZ

Fa anys que circulava el rumor que Francesc Gelonch (Juneda, 1974) estava a punt de publicar el seu primer llibre de poemes. Llicenciat en història de l’art per la Universitat de Barcelona, Gelonch es dedicava a la gestió cultural, al cinema –és autor dels cinc curtmetratges ‘Papers pintats’– i a recitar els seus textos, flamígers, enèrgics i amb una quantitat esponerosa d’imatges potents. Aquell debut, però, no arribava, i a poc a poc es va anar convertint en llegenda. Igual que el novaiorquès Joe Gould, que durant tota la vida va prometre que escrivia la història oral del nostre temps, Gelonch podria haver tingut un llibre fantasma entre les mans. Però ‘ La mandra no és un ocell‘ acaba d’arribar: fresc i poderós, és una de les grans notícies poètiques de l’any. I el publica LaBreu, coincidint amb els deu anys de la imprescindible col·lecció ‘Alabatre’.

en portava la productora, el grup Cinema Art, i em tocava anar a festivals de cinema de tot el món. A Sundance vaig saludar Robert Redford i Antonio Banderas, per exemple!

És veritat que a Banderas li vas anar a portar una pel·lícula?

Sí. Banderas havia rodat una pel·lícula amb Héctor Faver a la dècada dels 80, que havia estat director del CECC. Quan vaig intentar acostar-me a Banderas hi havia un sistema de guardaespatlles molt complex. Un l’hi deia a l’altre, i aquest al següent, fins que l’últim arribava a Antonio Banderas. Vam acabar anant a fer una cervesa, però per fugir dels guardaespatlles es va haver de disfressar.

Jordi Nopca a L’AraLlegim (14.05.16)

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter