LA RECERCA DEL FLAMENC és notícia al Diari de Tarragona (02.11.15)
Una estada de tres autors a l’Aldea inspira el llibre ‘La recerca del flamenc’
Els mallorquins Sebastià Portell, Jaume Pons Alorda i el senienc Joan Todó van passar una setmana a Mas de Bernis per escriure els relats
Tres relats de tres autors diferents però tots sorgits sota el sostre de Mas de Bernis, a l’Aldea (Baix Ebre), i ara aplegats en un mateix llibre. A partir d’aquest dissabte es pot trobar a les llibreries l’obra “La recerca del flamenc”, editada per l’editorial La Breu i presentada divendres pels seus autors a la casa que els va acollir durant una setmana al juny. Els mallorquins Sebastià Portell i Jaume Ponts Alorda i el senienc Joan Todó van coincidir a Mas de Bernis per conèixer el Delta, conèixer-se entre ells i crear. “Fruit d’això neix el llibre”, ha explicat Albert Hernàndez, organitzador de la iniciativa, que ha apuntat que amb el projecte “es fa territori” i es fomenta “la creativitat i la manera de veure diferent”. Todó ha explicat que la iniciativa aporta “una mirada fresca” del territori.
“Teníem temàtica completament lliure”, ha explicat Todó, que ha assenyalat que, tot i la llibertat de temes, els tres autors han acabat incloent l’Aldea o el Delta “tota l’estona o en algun instant” al seu relat. Per exemple, Todó ha basat la seva narració en un venedor d’enciclopèdies que intenta fer la seva feina de porta en porta pel Delta.
Els autors van tenir la setmana sencera per escriure tot el que poguessin del relat i un mes més per acabar-lo. “Els tres veníem aquí amb una idea molt poc clara del que havíem de fer”, ha dit Todó, “la idea va anar sortint al Mas de Bernis”. Todó ha subratllat la importància de “estar una setmana tranquil, sense tele i ningú que et destorba” a la casa, de manera que la concentració és més fàcil d’aconseguir.
Els escriptors que hi han participat “han fet de ‘bons vivants’, no s’han privat d’anar a la platja ni de menjar paelles”, ha desvelat l’organitzador, que ha apuntat que el resultat “és fantàstic”. “Bàsicament vam anar a la platja”, ha bromejat Todó, que ha explicat que, a banda de passejos i paelles, van centrar- se en “escriure i escriure”.
Hernàndez no descarta que aquest projecte es faci de nou perquè té voluntat de continuïtat. “No sabem si ho farem l’any que ve o d’aquí a dos anys, però volem tenir un apartat que es consolidi com una trobada anual o bianual d’escriptors i de públic de les Terres de l’Ebre”, ha afirmat a l’ACN l’organitzador de la iniciativa. Els escriptors que participen al projecte els proposa l’editorial La Breu, Mas de Bernis s’ofereix per acollir-los i que creïn una sèrie de narracions que després són publicades dins la col·lecció ‘La Cicuta’. Per Hernández, tant Portell, Ponts Alorda i Todó són “referents com a nous autors”. El llibre ‘La recerca del flamenc’ està prologat pel poeta i autor tortosí Andreu Subirats.
El projecte funciona com a promoció per Mas de Bernis però també pel Delta. “És una aposta que fem nosaltres per una normalització de la poesia i que està inclòs a altres manifestacions artístiques que hi ha hagut”, ha explicat Hernández. De totes maneres, l’organitzador ha afirmat que les narracions “es poden incloure en qualsevol territori” perquè “depassen el localisme” amb “l’especificitat que és veure que del mateix territori sorgeix una narració”. “Jo perquè sóc de la Sènia i tinc el Delta més xafat, però els altres dos autors són mallorquins”, ha recordat Todó, que ha valorat que “per pura incitació” els escriptors que treballen des de Mas de Bernis acaben parlant del territori.
Diari de Tarragona (02.11.15)