El poeta Màrius Sampere guanya el Premi Lletra d’Or 2016, diariAra (16.09.16)

El poeta Màrius Sampere guanya el Premi Lletra d’Or 2016

L’autor barceloní ha estat reconegut pel llibre ‘L’esfera insomne’, publicat per LaBreu edicions

El poeta  Màrius Sampere (Barcelona, 1928) ha guanyat el Premi Lletra d’Or 2016 amb el poemari ‘L’esfera insomne’, publicat per LaBreu edicions el setembre del 2015, llibre que ja havia rebut anteriorment el Cavall Verd. Sampere és un dels poetes més ben considerats de la generació nascuda abans de la Guerra Civil. Autor d’una obra singular i ambiciosa, ha rebut reconeixements importants a la trajectòria –la Creu de Sant Jordi (1999), el Premi Nacional de Cultura (2003), el Jaume Fuster (2010)–, però es resisteix a deixar d’ampli el seu univers líric, conceptualment dens però expressat amb una lleugeresa i un sentit de l’humor gens freqüents. ‘L’esfera insomne’ serà publicat properament en anglès. «Em pensava que ja havia rebut tots els premis -ha dit l’autor-. Que si en quedava algun seria pòstum”. Des de l’editorial han valorat amb ironia que era un premi per a un “poeta jove”. El ritme creatiu de Sampere ha crescut durant els darrers anys: entre els seus últims títols hi ha ‘Ningú més i l’ombra’ (Proa, 2014), ‘Ignosi’ (Edicions Poncianes, 2015) i ‘123’ (Edicions del Buc, 2015).

Sis dècades d’història
El premi Lletra d’Or va ser creat l’any 1956 per un grup de nou crítics literaris i escriptors que volien distingir una obra publicada en català l’any anterior. Entre els membres del jurat inicial –independent de qualsevol grup editorial– hi havia Josep Maria Castellet i Maria Aurèlia Capmany, Antoni Comas i Enric Badosa.

El primer autor que va rebre el Lletra d’Or va ser Salvador Espriu, per ‘Final del laberint’. L’any següent el va rebre Josep Pla, per ‘Barcelona’, i el 1958, Josep Carner, per ‘Absència’. Al llarg de les sis dècades de trajectòria del premi s’han reconegut autors com Emili Teixidor, Josep Maria Espinàs, Sergi Pàmies, Lluïsa Cunillé, Julià Guillamon, Joan Daniel Bezsonoff, Jordi Puntí, Perejaume, Josep Pedrals i Joan-Lluís Lluís. L’any passat el va rebre Mireia Calafell pel poemari ‘Tantes mudes’.

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter