Quatre ratlles sobre… LLADRES de Joan Todó al bloc de Jordi Sala i Cullell (23.03.16)

Quatre ratlles sobre… Lladres, de Joan Todó

Ho reconec, no llegeixo gaires llibres d’històries breus. Si l’autor no és un geni absolut, i d’aquests n’hi ha pocs, la irregularitat és inevitable, i un conte fluix sempre deixa una sensació molt pitjor que un mal capítol del novel·la. A més, com denuncia el gran Michael Chabon, fa dècades que sembla que l’únic tema acceptable d’aquesta forma narrativa sigui la vida quotidiana de l’individu contemporani, i això cansa.

Però de tant en tant faig una excepció, i avui toca comentar Lladres (LaBreu Edicions, 2016), un petit volum que recull tretze contes de Joan Todó apareguts a altres llocs. Gairebé totes les històries tenen un gir al seu interior, un moment en què el lector se n’adona que allò que semblava una cosa, en realitat n’és una altra. Per això val més no comentar massa de què van. La irregularitat que comentava hi és present, amb l’agreujant que els contes més fluixos són al principi. El primer, “El turista, l’estranger”, comença bé però té un final prou vulgar, i “L’escàndol” s’allargassa tot i mostrar les cartes des del principi (augmentar-ne el grau de perversitat el salvaria). “El robatori”, sobre un lladre d’urbanitzacions, podria patir el mateix defecte, però la coda, centrada en els amos de la casa, el propulsa cap a l’excel·lència.

Altres històries són magnífiques. Citem “Regressió”, sobre un partit de futbol entre vells companys d’escola; “La insinuació”, amb un gir que et deixa glaçat; i sobretot “La kufiyya”, sobre dos germans i un mocador. Però per mi la joia del llibre és “Jet Lag”, una història de viatges en el temps, i que en 19 pàgines és capaç de crear un món coherent, apassionant, ple de detalls, i que podria sortir en qualsevol antologia anglosaxona de ciència ficció.

Un llibre molt recomanable, amb un grapat d’històries esplèndides, i només una proposta per l’autor: agafi el talent que hi ha posat a “Jet Lag”, i faci una novel·la del gènere. Molts li agraïrem.

lladres

Bloc de Jordi Sala i Cullell ( 23.03.16)

Quatre ratlles sobre… Lladres, de Joan Todó

 

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter