raons per llegir “ÀLIEN I LA TERRA PROMESA” de Màrius Sampere a TimeOut (juny 2018)

ÀLIEN I LA TERRA PROMESA
Màrius Sampere
LaBreu Edicions. 222 pàg.18 €.

1.L’última
Aquesta novel·la de Màrius Sampere és, malauradament, l’últim llibre publicat en vida del grandíssim poeta, mort el 26 de maig passat als 89 anys, amb una carrera gegantina al darrere. Un volum que conté tot el que feia d’ell un gran autor, obsedit per exercir, com deia, de “filòsof minaire”, és a dir, d’ésser que va a buscar l’arrel de tot per treure-ho a la superfície.

2.El mal
L’autor es proposa transfigurarse en àlien i aplegar bruixots, detectius, bufons i tota mena de personatges amb un sol objectiu: redactar un informe sobre el mal. I bé que ho intenten, pobres, però només arriben a escatir què és la ximpleria (“estar en possessió de la ximpleria garanteix la superioritat
militar en tots els terrenys”) o l’amor (“la màxima repulsió entre els cossos que no poden dormir”).

3.Com Jacob, Gracq…
No agafin aquest llibre com si estiguessin a punt de llegir una novel·la corrent. Ho han de fer com si estiguessin a punt d’experimentar els límits de la imaginació i del virtuosisme, com si tinguessin al davant un Max Jacob o un Julien Gracq. Gaudiran de la seva llengua esmolada, del verb que tot ho pot, de la paraula d’un gran poeta que se salta tots els peatges.

Andreu Gomila, TimeOut (juny 2018)

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter