La poetessa Teresa Pascual ha guanyat aquest dilluns el Premi Lletra d’Or 2023 pel poemari Tot passa baix (La Breu Edicions). El treball de maduresa de Pascual entrellaça el present i el passat i presenta una poesia d’investigació filosòfica amb preguntes sobre el ser i els límits del llenguatge. La recerca aborda qüestions sense embuts sobre el món i el sentiment, el ser i el dir i els vius i els morts. En aquest volum, Pascual crea un “pont” entre la vida i la memòria i sobre les escletxes i els límits per corregir-los a través de les paraules. L’autora ha agraït el premi de la crítica i ha apuntat que l’obra l’ha ajudat a “aferrar-se a la vida” i a seguir amb la filosofia. El jurat de l’edició d’enguany ha estat integrat per Àngels Gregori, Bel Olid, Andreu Gomila, Llucia Ramis, Cristina Clemente, Pau Sif i Míriam Cano, i el veredicte s’ha donat a conèixer en una roda de premsa a la llibreria Laie de Pau Claris.

“Ens hem d’aferrar al món que tenim, perquè no n’hi ha altre”, ha comentat Pascual després de rebre el guardó. “Reivindico els sentits i la materialitat, posar els peus a terra i ser intel·ligible per no perdre’m en idees filosòfiques abstractes”. Pel que fa a la situació actual al País Valencià, l’autora ha mostrat un optimisme moderat: “Espero que no canviïn gaire les coses, pel que fa a l’estat i consideració de la llengua, encara que ara mateix no ens sigui possible parlar ni de Països Catalans en segons quins contextos, ni tampoc de País Valencià”.

Teresa Pascual (El Grau de Gandia, País Valencià, 1952) es va donar a conèixer amb el poemari Flexo (1988) i fins ara ha publicat els reculls: Les hores (1988), Arena (1992), Currículum Vitae (1996), El temps en ordre (2002), Rebel·lió de la sal (2008), Herències (2011, amb Àngels Gregori), València Nord (2014) i Vertical (2019). Recentment ha publicat la versió bilingüe català-castellà Rebelión de la sal (2020) amb traducció i pròleg de Lola Andrés i El temps en ordrePoesia reunida 1988-2019 (2020). Ha guanyat diversos premis, entre ells el premi de la Crítica Serra d’Or i el premi nacional de la Crítica Catalana de poesia. Ha estat traduïda a diversos idiomes i la seva obra està present en diferents antologies.