Teresa Pasqual, tot just rebre el premi, ha explicat a VilaWeb: “És la primera vegada que publico amb Labreu. I em fa il·lusió perquè és un premi que dóna la crítica. A partir d’ara, el llibre va acompanyat d’una garantia, d’un aval, un reconeixement dels crítics. El jurat parteix d’una base intel·lectual, estètica, poètica i són independents. De manera que, quan valoren un llibre, li afirmen una qualitat, que potser li prolonga la vida i segur que li dóna una alegria. Tant al llibre com a l’autora.” Pasqual parla de l’obra com si fos una peça autònoma i se la mira des de fora. I continua: “A mi també m’ha anat bé, perquè un premi així em dóna confiança, que de tants anys l’hauria de tindre, però sempre hi ha una incertesa quan publiques, i dubtes. Fins i tot abans de començar a escriure.” Teresa Pasqual és una autora veterana. Va començar a publicar poesia el 1988. Aquest és el desè llibre de poemes que publica. L’any 2020 va aplegar l’obra poètica en el volum El temps en ordre. Poesia reunida 1988-2019.
Tot passa baix es va publicar el setembre del 2022, de manera que Teresa Pasqual ja ha tingut un retorn dels lectors. L’explica: “He tingut un bon retorn. He participat en molts festivals de poesia i recitals. Ha tingut una projecció gran. En aquest sentit, l’editorial fa molt bon treball i estic molt contenta amb Labreu, perquè fa un bon acompanyament del llibre, fet que trobes a faltar de vegades. El llibre ha tingut bones crítiques i també he tingut els comentaris de tu a tu. La rebuda ha estat important.”
La singularitat del premi Lletra d’Or
Com és tradició, un dels joiers de la família Capdevila ha col·locat la lletra grega phi, símbol d’equilibri clàssic, a la solapa de la jaqueta de l’autora. Aquest premi és un dels més singulars i estimats pels escriptors en llengua catalana, tot i que no té dotació econòmica. El forma un jurat que no pot superar els cinquanta anys. Actualment, conformen el jurat del premi Lletra d’Or: Àngels Gregori, Bel Olid, Andreu Gomila, Llucia Ramis, Cristina Clemente, Pau Sif i Míriam Cano.
Preguntat a Andreu Gomila com a jurat pels valors de Tot passa baix, ha explicat: “Vam valorar el llibre i també la seva trajectòria, és un llibre molt essencial, molt ben escrit, ben versificat… Per mi, té tots els elements d’un bon llibre de poemes. És concret, tècnicament solvent i, alhora, diu moltes coses. La Teresa té això, la seva poesia té un punt filosòfic i alhora parla de coses molt concretes i quotidianes.”
Un bon any per als autors de Labreu
L’editora de Labreu, Ester Andorrà, explica que coincidint amb el premi lletra d’Or s’ha publicat la tercera edició de Tot passa baix. Fins ara s’han editat al voltant d’un miler d’exemplars. Andorrà comenta que és el tercer llibre de la col·lecció de poesia Alabatre que és distingit amb el Lletra d’Or, juntament amb L’esfera insomne, de Màrius Sampere (2016), i El romanço d’Anna Tirant, de Josep Pedrals (2013).
Aquest és un molt bon any per a l’editorial Labreu: els editors acaben de tornar de París de recollir el premi Mallarmé Etranger, que ha destacat la traducció francesa, obra de François Michel Durazzo, del llibre de poemes Mirall de negra nit, de Jaume Pont. També aquest passat mes de juny el llibreEls irredempts, de Cristina Garcia Molina, ha rebut el premi Llibreter 2023.
Ha explicat que el 2025 LaBreu celebrarà vint anys, tot i que la col·lecció de poesia va néixer el 2006. I ha avançat les novetats dels primers mesos del 2024 fins abans de Sant Jordi, entre les quals destaquem L’estrany. Poesia completa, d’Esteve Miralles, coincidint amb la celebració del seu seixantè aniversari, i una antologia poètica de Katherine Mansfield traduïda per Marcel Riera i amb pròleg de Marina Porras, amb el títol Salvatge i freda.