EL LLIBRE D’ELIONOR d’Antònia Carré-Pons a Sonograma (29.04.22)

Títol: El llibre d’Elionor
Autora: Antònia Carré-Pons
I.S.B.N.: 978-84-124575-1-3
Editorial: Labreu Edicions
Antònia Carré-Pons arrisca tant en el camp literari com en el professional (acaba de fundar una nova editorial, Cal Carré).
La fantasia, el dolor, la complexitat sintàctica, la riquesa de vocabulari i el rigor estructural són elements (i metàfores) que creen complicitats amb el lector.
El llibre d’Elionor, format per tres parts, cadascuna amb una cita del Llibre de Job i dividides en tretze capítols breus, apunta cap a dos vessants. El primer fa referència a un viatge cap a l’alliberació —sofrença, esperança i saviesa (consciència)—, amb un procediment narratiu de gran bellesa que construeix la identitat i l’evolució de l’Elionor, una dona d’esperit original. El segon vessant mostra el balanç d’un exercici de fabulació —llegenda, personatges bíblics, tradició i joc numèric— i la consolidació d’una prosa que neix del seu impuls creatiu, de quan l’escriptura es converteix en necessitat.
La narrativa surrealista de l’autora permet al lector arribar als aspectes més essencials i profunds del món emocional de la protagonista. L’Elionor, dotada d’una gran capacitat d’observació, ha de fer front a les contingències que l’assetgen, a la por de què no pot desempallegar-se i la necessitat d’asserenar-se. Potser sense proposar-s’ho, o potser fent-ho, Carré-Pons fa d’Elionor una dona heroica que llegeix la realitat —amb una pluja fina de violència— a través de la irrealitat (tot allò que no pertany al món) i del somni.
L’autora desvela, per mitjà de la imaginació i la fantasia —i de la paciència també—, una allau d’emocions, a les quals dona profunditat amb el tresor lèxic del català.

Text: Núria Serra

https://sonograma.org/quadern-de-llibres/el-llibre-delionor/

Subscriu-te a la nostra newsletter