FORMENTERA LADY de Jordi Cussà al konventDEBAT (27.02.15)

 cartell kdebat

DIVENDRES 27.02.1520:00h

 

konventDEBAT

De Sala Martín a

Jordi Cussà

(De les fulles en blanc

a les tauletes)

Xavier Gual (escriptor i periodista) Marc Marcè (director regió7) Nèlida Fornell (propietària llibreria Quatre Cantons) Pep Garcia (escriptor i activista cultural) Jordi Cussà (escriptor) Francesc “Titot” Ribera (escriptor) Jaume Huch (editor)La cultura d’un país és sempre motiu de controvèrsia. A debat hi entren les subvencions no del tot equitatives i lligades sovint a la popularitat i a la façana mediàtica. Interessos polítics, mitjans de comunicació i indústria cultural marquen les regles del joc.

A les terres d’interior la perseverança no és sinònim de resultats. Ser escriptor, periodista o esportista d’elit són projectes vitals que corren el risc de convertir-te en enfant terrible o artista local vitalici. Pocs són els respectats amablement. Profetes i territori és raó d’inconnexió.

No hi ha hagut un altra època a la Història que es llegeixi tant, s’han multiplicat els canals d’accés a la cultura i l’impacte d’aquest consum és un dels índex que calibra l’economia d’un país. Això són dades, però hi ha quelcom viu en aquesta imatge. Exemple: la lectura, nòdul creatiu inesgotable, centra d’un debat sobre el seu futur i la redefinició del seu paper a la societat.

El futur? El llibre en paper i el digital viuen una estranya cohabitació, els pronòstics apocalíptics i els interessos industrials han marcat una relació que semblava transitòria i lògica: el llibre tradicional desapareixerà i tothom es passarà als e-readers i tauletes. En un context més gran les promeses de coneixement global i accessible negocien amb hereus i copyrights.

 

La realitat es mostra complexa i matisada. Els motius pels quals es continuen venent llibres (que no vol dir llegir-los) són tan personals com difícils d’enumerar sense caure en el lloc comú. Per altra banda, el llibre digital tem la pirateria en la seva expansió i busca en la intertextualitat amena la clau d’un públic massiu. Però fins a quin punt és important el format en la lectura?

 

Escriptors, editors i llibreters combinen art i negoci per oferir un bon producte, atractiu. L’escala d’aquesta relació esdevé essencial per comprendre com està el mercat i com interactuar amb ell: llibres exquisits, editats acuradament competeixen amb fenòmens editorials dissenyats des de departaments de màrqueting.

Des de konvent proposem un debat obert on es parlarà de lletres, del periodisme a la literatura, territori i formes de comunicació. Un debat, en definitiva, amb la cultura al centre.

 

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter