L’ESTRANGERA, de Serguei Dovlàtov


Títol_ L’estrangera
Autor_ Serguei Dovlàtov
Traducció_ Miquel Cabal
Col·lecció_ la intrusa, 24
Pàgs_ 150
PVP_ 16 €
ISBN_ 978-84-120772-0-9

Serguei Dovlàtov va néixer el 1941 a la ciutat d’Ufà, Unió Soviètica. Va estudiar a la Universitat de Leningrad i va fer el servei militar com a vigilant en un camp de treball. Entre d’altres feines, va fer de periodista a Leningrad i Tallinn, més endavant treballà com a guia al Parc Puixkin. Moltes d’aquestes experiències va traslladar-les al paper en títols com La zona, La maleta, El compromís, Els nostres, La filial, El parc i L’ofici, tots ells publicats a LaBreu Edicions. Fins a l’arribada de la Perestroika, a l’URSS només hi va publicar com a periodista, mai com a narrador. A finals dels setanta va abandonar el país. I pocs anys abans de morir, als Estats Units, va acabar rebent el reconeixement que es mereixia, gràcies a la publicació dels seus relats a la prestigiosa The New Yorker.
En català té un un públic lector absolutament entusiasta de les seves aventures i escriptura precisa, irònica i hilarant.

L’estrangera

Marússia Tataróvitx, filla d’alt funcionari soviètic, està acostumada a gaudir de privilegis i viu envoltada d’admiradors. No té motius raonables per voler abandonar Rússia. Però contra tot pronòstic, sense saber ben bé per què, com un caprici més o com una fugida endavant, decideix emigrar i s’instal·la a casa d’uns parents, a Queens. Allà s’hi troba una comunitat russa impermeable a la cultura americana i plena de personatges típicament dovlatians. Als Estats Units, la Marússia tampoc hi acaba de trobar la felicitat. Sorprèn i preocupa la comunitat, aparellant-se amb Rafael González, galant i mestre de la picaresca, que serà una caixa de sorpreses esbojarrada i exasperant. La vida sentimental de la bella dona russa és el centre de la rumorologia del barri. Les dones la critiquen. Els homes, en general, la compadeixen. I per acabar-ho d’embolicar, Dovlàtov, com a personatge, es converteix en confident de la protagonista.

PREMSA

NÚVOL https://www.nuvol.com/llibres/sergei-dovlatov-i-estrangera-62998

ARA LLEGIM https://llegim.ara.cat/critiques-literaries/nova-entrega-serguei-dovlatov_1_3847520.html

LETRAS EN VENA https://letrasenvena.com/2020/lestrangera-de-sergei-dovlatov

BLOC LLIBRES DEL SR DOLENT https://www.llibressenyordolent.cat/index.php/2019/12/27/lestrangera-serguei-dovlatov/

ENTREVISTA AL TRADUCTOR MIQUEL CABAL A BARNABLOC http://bibarnabloc.cat/2019/07/16/serguei-dovlatov-entrevista-amb-el-seu-traductor-al-catala-miquel-cabal/

 

  • Arnau Sallent ha dit:

    Boníssim, és poc.

  • Deixa un comnetari

    You must be logged in to post a comment.

    Subscriu-te a la nostra newsletter