NOSALTRES, QUI de Mireia Calafell Premi Josep Maria Llompart 2021
L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) lliura aquest dissabte, 3 de juliol, els guardons de la XXXVIII edició dels Premis Cavall Verd, que enguany són per a Mireia Calafell i Jaume C. Pons Alorda.
Mireia Calafell ha estat guardonada amb el Premi Josep Maria Llompart per l’obra Nosaltres, qui (LaBreu Edicions) com a millor llibre de poesia en català publicat l’any 2020. Jaume C. Pons Alorda rebrà el Premi Rafel Jaume a la millor traducció poètica de l’any per El preludi (Edicions 1984), del poeta anglès William Wordsworth. L’acte de lliurament tindrà lloc dissabte 3 de juliol durant un dinar literari al restaurant Cuit (Avinguda Jaume III, 21, de Palma).
Els Premis Cavall Verd compleixen 38 anys d’història reconeixent la poesia i a la traducció poètica en català. A més, enguany, també es lliuren els premis als guanyadors de l’edició de 2020, que es va haver de suspendre a causa de les restriccions causades per la situació sanitària. Així, també hi assisteixen Anna Gas, que va rebre el Premi Josep M. Llompart per Llengua d’àntrax (Edicions del Buc), i Margalida Castells, Premi Rafel Jaume per Jo soc vosaltres. Sis poetes de Síria (Godall, Sodepau i Pol·len), a cura de Mohamad Bitari.
Premi Josep Maria Llompart de poesia
Nosaltres, qui és el quart poemari de Mireia Calafell i ja va rebre el 2019 el Premi Mallorca de Poesia. El llibre, dividit en dues parts (vertical i horitzontal), s’endinsa en qui som i qui volem ser realment. Amb una pregunta sense interrogant, Nosaltres, qui, l’autora prova de respondre-la des de dos vessants que interpel·la i aprofundeix. «Preguntar-nos qui som i qui volem ser, analitzar el present i mirar el futur, però fent memòria i en aquest sentit revisant qui hem estat, em sembla un exercici necessari», explica l’autora. «El llibre proposa dues lògiques possibles, dues actituds a l’hora de respondre la pregunta: la vertical, que és aquella que defineix un nosaltres des de la jerarquia i l’exclusió, per tant, el poder i la violència; i l’horitzontal, és a dir, la que ens sap lligats irremeiablement als altres i, per tant, vulnerables, en relació», afegeix Calafell.
El jurat dels Premis Cavall Verd, destaca la contundència de l’obra de l’autora per la seva veu intensa, reveladora. «Calafell qüestiona referents culturals des d’una nova perspectiva, pregunta sobre la nostra identitat i renova gèneres clàssics com l’oda a Barcelona. El seu llenguatge punyent i sense concessions fa de les preguntes una nova saviesa», destaquen.
Mireia Calafell i Obiol (Barcelona, 1980) ha publicat Poètiques del cos (Premi de poesia Amadeu Oller 2006 i VIII Memorial Anna Dodas 2008); Costures (Premi Josep M. López Picó de Poesia 2009) i Tantes mudes (Premi de poesia Benvingut Oliver 2013). Aquest darrer va ser traduït al castellà i va rebre l’any 2015 la Lletra d’Or. És membre de la productora cultural La Sullivan, i col·labora amb la Fundació Maria-Mercè Marçal. Des de 2018, és comissària del festival Barcelona Poesia.