Teresa Pascual, Premi Lletra d’Or 2023 a ElQuadern d’El País (18.12.23)

Teresa Pascual, Premi Lletra d’Or 2023

L’autora ha rebut el guardó pel poemari ‘Tot passa per baix’, que publica LaBreu

Teresa Pascual Premi Lletra d'Or
Teresa Pascual, aquest dilluns, a una imatge de l’editorial LaBreu.

“Amb Tot passa per baix volia que la comprensió fos fàcil, volia situar-me més en la matèria i en el sentit, que em feia falta”, diu Teresa Pascual (El Grau de Gandia, 1952), guanyadora del Premi Lletra d’Or 2023. Es va donar a conèixer amb el poemari Flexo (1988) i fins ara ha publicat els reculls: Les hores (1988), Arena (1992), Currículum Vitae (1996), El temps en ordre (2002), Rebel·lió de la sal (2008), Herències (2011, amb Àngels Gregori), València Nord (2014) i Vertical (2019). Recentment ha publicat la versió bilingüe català-castellà Rebelión de la sal (2020) amb traducció i pròleg de Lola Andrés i El temps en ordrePoesia reunida 1988-2019 (2020). Ha guanyat diversos premis, entre ells el premi de la Crítica Serra d’Or i el premi nacional de la Crítica Catalana de poesia. Ha estat traduïda a diversos idiomes i la seva obra està present a diferents antologies.

Al poemari premiat, dos presents, l’avui i l’ahir, convergeixen en aquest llibre de maduresa de Teresa Pascual, on els matisos de la llum, i la importància de les finestres, s’imposen a la dualitat foscor-claror i el dins i el fora es comuniquen com a parts d’un mateix espai on el concepte de llindar, de lloc de pas, ajuda a relativitzar la importància de les coses. Aquí, la matèria pesa però tot és relatiu, i es relaciona amb l’oblit i el silenci dels altres. Instants i traç que va deixant la vida configuren aquest llibre d’una poeta que a través d’una aparença de paraula menuda es confirma com a una de les nostres veus més essencials.

Com és tradició, un joier de la família Capdevila entrega el premi –un botó de solapa d’or que representa la lletra grega fi (ɸ), símbol clàssic de l’equilibri– a l’escriptora guardonada durant el transcurs d’un dinar a càrrec de l’editorial que l’ha publicat, celebrat el 18 de desembre al restaurant de la Llibreria Laie.

El jurat de l’edició d’enguany ha estat integrat per: Àngels Gregori, Bel Olid, Andreu Gomila, Llucia Ramis, Cristina Clemente, Pau Sif, Míriam Cano. La darrera ha estat l’encarregada de llegir la glossa del jurat, que ha valorat la llengua “depurada i compensada” de Pasqual. També ha assenyalat la voluntat del jurat de tenir en compte escriptors de tots els territoris de parla catalana en la valoració. Cap escriptor valencià rebia el Premi Lletra d’Or des de 1985, quan Joan Francesc Mira va ser guardonat per Crítica de la nació pura. “Els temps al País Valencià no són bons, s’estan tornant a posar sobre la taula temes antics i són importants aquesta mena d’esforços”, diu Pasqual, que també ha reconegut que, tot i que els premis no són la seva prioritat, l’animen a continuar escrivint. Actualment també tradueix la poesia d’Ingeborg Bachmann.

El Quadern, El País (18.12.23)

https://elpais.com/quadern/2023-12-18/teresa-pascual-premi-lletra-dor-2023.html

Subscriu-te a la nostra newsletter