ZONA ZERO de Núria Busquet al 9Nou (13.09.19)

L’escriptora Núria Busquet, de Cardedeu, torna a la novel·la després de la premiada Partícules amb una obra amb protagonista femenina novaiorquesa i amb l’atemptat de l’11 de setembre de 2001 contra les Torres Bessones com a fons. L’autora presentarà el nou llibre, Zona zero (LaBreu Edicions), aquest divendres a les 12 del migdia a l’escenari 2 de la Setmana del Llibre en Català, acompanyada de l’editora Ester Andorrà i del periodista granollerí Esteve Plantada.

Aquesta segona novel·la de Busquet tracta el tema de la reconstrucció personal partint de la runa, des del seu origen fins a l’inici del desenrunament, en instantànies ordenades i combats ficticis amb el poder limitador de la ment. És un procés de dol artístic viscut des de la descripcióm freda de la tragèdia i el caos encès posterior. La protagonista, la Jane, veu des de la finestra de la torre sud, amb un got de cafè a la mà, com el primer avió s’estavella a la torre del davant. A partir de llavors iniciarà un combat contra la dona que cau de la torre. Primer,contemplant-se des de fora, estèticament. Més tard, enfangant-se en el batibull de la neteja necessària per reconstruir a partir de les restes de material inert. Com ja va fer en la seva premiada primera novel·la, Partícules, ambientada en la catàstrofe de Txèrnobil, el text és centrífug i fusiona la història personal i la història universal. “Una de les coses que més m’intriguen és com la història d’una persona pot anar lligada intrínsecament a la història universal, i com aquesta mateixa història universal pot afectar la nostra història personal, sovint sense que en siguem conscients, afirma Busquet. “Tots som creadors i destructors de la nostra pròpia història, i a la vegada tots som botxins
i víctimes de la història que anem fent tots plegats.”

Núria Busquet és traductora, escriptora i activista cultural. Ha traduït teatre i poesia: Quatre minuts, dotze segons, de James Fritz; Verí, de Lot Vekemans; Nit fidel i virtuosa, de Louise Glück; Corb, de Ted Hugues… El gener de 2019 va guanyar el premi Jordi Domènech de traducció de poesia per la traducció d’El Colós, de Sylvia Plath. Zona zero és el seu tercer llibre propi publicat després del poemari Arca mínima (Edicions Tremendes, 2016) i la novel·la Partícules (Lleonard Muntaner, 2017), guanyadora del premi Pare Colom de novel·la i del 19è premi El Lector de l’Odissea.

El9Nou (13.09.19)

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter