ELS BOSCOS DE RAVEL, de Michel Bernard

Títol_ Els boscos de Ravel
Autor_ Michel Bernard
Col·lecció_ la intrusa, 21
Pàgs_ 134
PVP_ 17 €
ISBN_ 978-84-948332-1-2

MICHEL BERNARD (Bar-Le-Duc, 1958) és escriptor i alt funcionari francès. Ha escrit novel·les centrades en figures històriques de diverses èpoques. En destaquem Comme un enfant (2003), sobre el pare de la cançó francesa, Charles Trenet, La Maison du docteur Laheurte (Premi Maurice-Genevoix, 2009) i Deux remords de
Claude Monet (2016). La seva darrera obra, inspirada en Joana d’Arc, Le Bon Coeur (2018) és finalista al Premi Anaïs Nin.

A Els boscos de Ravel, Michel Bernard evoca la colpidora experiència humana i musical del compositor Maurice Ravel durant la Gran Guerra fins arribar al final dels seus dies. La novel·la ha rebut el premi Livres et Musiques 2015 del festival de Deauville.

El març de 1916, amb quaranta-un anys, poc després de compondre el Trio en la menor, Maurice Ravel s’allista voluntàriament a les tropes franceses per lluitar a la Gran Guerra. Després del rebuig inicial de l’exèrcit —per la seva fragilitat i constitució física— serà conductor d’ambulància a Verdun, encarregat de portar als hospitals de campanya els soldats malferits per l’ofensiva alemanya. Prop de la primera línia de foc, els sons de la natura i l’esclat de les detonacions són la seva única música, fins que un piano abandonat en un hospital improvisat li retorna el do de la bellesa.

Michel Bernard, amb una prosa exuberant i una extrema sensibilitat, relata l’impacte de la guerra en Ravel i el difícil retorn a la vida civil i artística, fins arribar al seu darrer sospir: la darrera nota on encara ressona l’enorme brogit de la primera línia del front.

PREMSA

NÚVOL https://www.nuvol.com/llibres/maurice-ravel-de-la-detonacio-de-les-bombes-a-la-musica-del-piano-53924

DIARI ARA https://llegim.ara.cat/entrevistes/desconfia-algu-que-estimi-ocells_128_1134546.html

EL PUNT AVUI https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/1413401-novel-la-per-a-la-ma-esquerra.html

NACIÓ DIGITAL https://www.naciodigital.cat/noticia/160013/melodia-ravel-salva-guerra

TN TVE3 https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/tots-els-matins-del-mon/literatura-i-musica/audio/1036715/

BLOC MÚSIQUES HISTORIADES https://oriolco.blogspot.com/2021/02/96-un-altre-ravel.html

  • […] ELS BOSCOS DE RAVEL https://labreuedicions.com/els-boscos-de-ravel-de-michel-bernard/ […]

  • Deixa un comnetari

    You must be logged in to post a comment.

    Subscriu-te a la nostra newsletter