ELS NOSTRES de Dovlàtov al bloc de Via Llibre (desembre 14)

Serguei Dovlàtov (1941-1990) va ser un periodista i escriptor rus, amb una vida digna de ser novel·lada, que va traslladar gran part de les seves vivències a les pàgines dels seus llibres. Els moviments polítics del seu territori i la vida mateixa el van portar a treballar de vigilant en un camp de treball –experiència que narra a “La zona”–, va estar a la presó i va ser traficant al mercat negre.

LaBreu Edicions ha publicat ara la seva novel·la “Els nostres”, on Dovlàtov es construeix i s’explica ell mateix a través dels seus ascendents. Amb una ironia melancòlica, Dovlàtov dedica cada un dels capítols a cadascun dels personatges d’una nissaga familiar interessant i extravagant. Els avis malhumorats, els tiets contrabandistes, la tieta coneixedora dels secrets dels literats, el pare director jueu d’escena i defensor de Stalin, i, fins i tot, la gossa que borda als uniformats esmolant el sentit de la justícia dels seus amos dissidents, són els personatges contundents amb què Dovlàtov construeix aquest àlbum familiar.

Dovlátov va morir jove a causa de l’alcoholisme, però va deixar rere seu una obra que el situa com un autor immens, que, com que no es callava res, per coneixe’l només cal llegir-lo. El mateix Brodsky, escriptor, confident i admirador de l’autor, va dir d’ell que era sobretot un estilista, que malgrat el tarannà desesperat de la seva existència, la seva obra té un to burlesc.

ELS NOSTRES, Serguei Dovlàtov, LaBreu Edicions

http://blogs.ccma.cat/viallibre.php?itemid=54931

ViaLlibre desembre 2014

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter