La Bucovina a La Central de Mallorca (30.09.14)

dimarts 30 de setembre a partir de les 19.00 h per celebrar el dia del traductor es faran unes interessants jornades a La Central del c/mallorca de barcelona:

La Bucovina com a metàfora: “Una contrada on vivien persones i llibres”

bucovina

Aharon Appelfeld, Paul Celan i Norman Manea provenen tots tres d’una mateixa contrada, la Bucovina, una regió històrica que va quedar dividida després de la Segona Guerra Mundial i que és un mosaic paradigmàtic de llengües i cultures des de temps immemorials. A més a més, també comparteixen l’experiència de la persecució i de les deportacions per part del nazisme i dels seus col·laboradors. Són tres autors que aconsegueixen donar forma a una obra extraordinària a partir de llengües diferents i que es refereixen diverses vegades a aquell indret singular en què “vivien persones i llibres”, per tal d’encetar una reflexió sobre l’ús i l’elecció d’una llengua com una decisió que no cau pel seu propi pes.

Què representa per a Appelfeld començar de zero a partir de l’hebreu modern? Què significa per a Celan escriure en alemany, la llengua dels assassins? I què vol dir per a Manea no abandonar mai, ni tan sols als Estats Units, el romanès de la infància?
Segurament la veritat dels fets demana aquesta adaptació particular, així com una certa exterioritat i una ferma constància, quan es tracta de vehicular-la literàriament. Però què aporta cadascuna d’aquestes llengües per ella mateixa i de quina manera li pot arribar alguna cosa, al lector forà, d’aquesta càrrega, quan llegeix aquestes obres traduïdes?

19 h – Recital
Tria de textos de Xavier Montoliu, traductor i tècnic de la Institució de les Lletres Catalanes, i Corina Tulbure, traductora.
Lectura a càrrec de Maria Bosom.

19:30 h – Taula rodona
Participen: Arnau Pons, poeta i traductor, Eulàlia Sariola, il·lustradora i traductora, Corina Tulbure i Magda Bistriceanu, filòloga.
Modera: Xavier Montoliu.

Acte organitzat per les següents institucions:
PEN CatalàInstitució de les lletres CatalanesInstituto Cultural RumanoMozaica i la Fundació Baruch Spinoza.

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter