L’ÉSSER ESTIMAT, d’Evelyn Waugh

Títol_ L’Ésser Estimat
Autor_ Evelyn Waugh
Col·lecció_ La intrusa, 15

Traducció_ Albert Pijuan Hereu
Pàgs_134
PVP_ 16 €
ISBN_ 978-84-944330-0-9

Evelyn Waugh (1903-1966) és un dels grans mestres de l’humor anglès de tots els temps i un dels autors més destacats del segle XX. És conegut sobretot per dues novel·les, Un grapat de pols (1934) i Retorn a Brideshead (1945).
.

Va néixer a Hampstead, fill de l’editor i crític literari Arthur Waugh. Va estudiar Història Moderna a Oxford. I després d’una breu i nefasta experiència com a docent al Nord de Gal·les, va triar el camí de la literatura. Des dels seus inicis, amb Decline and Fall (1928) i Vile bodies (1930), va destacar pel seu retrat grotesc d’una alta societat que desapareixia i la seva sàtira corrosiva d’una joventut àvida de glamur i hedonisme. Entre el seu cercle d’amics s’hi podien comptar escriptors com Graham Greene, Anthony Powell, John Betjeman o Nancy Mitford.
.

Va conrear el periodisme i va ser corresponsal de guerra a Abissínia, experiència que recrearia a Últimes notícies! (1938). A més va escriure nombrosos llibres de viatge arrel de les seves experiències per Europa, Orient Mitjà, Àfrica i Amèrica Central.
.

Arrel de l’èxit de Retorn a Brideshead, va viatjar als Estat Units per parlar d’una possible adaptació cinematogràfica. Aquella estada li va permetre conèixer la societat californiana i la nova indústria funerària. D’aquest xoc cultural va néixer L’Ésser Estimat (1948), obra que representa un retorn a la sàtira més corrosiva dels seus primers llibres.

 

 

Dennis Barlow, jove poeta anglès, van fent la viu-viu al Hollywood dels anys quaranta. Des que va perdre la feina de guionista, treballa d’ajudant en un cementiri d’animals. El seu protector, el veterà Sir Francis Hinsley, amb una dilatada carrera dedicada al setè art, cau en desgràcia i com a darrer gest de dignitat decideix llevar-se la vida. Dennis no vessa cap llàgrima per ell, però li toca ocupar-se dels preparatius funeraris. I gràcies a aquest encàrrec descobreix un paradís artificial prodigiós, la Clariana de Remors: un cementiri luxós, un exuberant parc temàtic al més pur American way of death. Allà, Dennis, s’encaterina de la jove Aimée Thanatogenos, una esteticista que maquilla morts amb absoluta devoció, enamorada del Sr. Joyboy, un home ja granadet, embalsamador amb ínfules artístiques i seductor de pacotilla. Però l’amor i la reputació d’aquest trio queden en entredit inesperadament en una novel·la fosca i salvatge.
Waugh resol un peculiar episodi del xoc entre la candidesa americana i la punyeteria anglesa de la manera més excèntrica i diabòlicament intel·ligent. Fa esclatar una intriga mordaç, mentre es riu del mort i de qui el vetlla… i sobretot dels que en fan negoci.

PREMSA

NÚVOL, article del traductor Albert Pijuan https://www.nuvol.com/llibres/la-satira-develyn-waugh-30884

NÚVOL, article de l’editor Ignasi Pàmies https://www.nuvol.com/llibres/passem-nos-de-frenada-30886

TIME OUT https://www.timeout.cat/barcelona/ca/que-fer/lesser-estimat

DIARI ARA https://llegim.ara.cat/llegim/retorn-evelyn-waugh-esser-estimat_129_3046089.html

 

  • […] Quan en té d’altres ben estimables, com el que ha publicat La Breu Edicions aquest setembre: L’Esser estimat (The Loved One), traduïda per Albert Pijuan […]

  • Deixa un comnetari

    You must be logged in to post a comment.

    Subscriu-te a la nostra newsletter