entrevista a Denise Desautels D’ON SORGEIX DE VEGADES UN BRAÇ D’HORITZÓ a La Vanguardia (20.04.22)

Denise Desautels: “La poesia fa explotar el llenguatge i multiplica les possibilitats de sentit”
EL LLIBRE DEL DIA
A ‘D’on sorgeix de vegades un braç d’horitzó’ (LaBreu), amb traducció d’Antoni Clapés

Horizontal

L’escriptora quebequesa Denise Desautels Fotografia de Llibert Teixidó

La poeta Denise Desautels (Mont-real, 1945), una de les veus més potents del Quebec, publica D’on sorgeix de vegades un braç d’horitzó (LaBreu), en versió catalana del seu traductor habitual, Antoni Clapés. El llibre s’obre i es tanca amb una mena de diaris íntims dels mesos de febrer i octubre que encapsulen uns inventaris: la memòria i l’oblit, la resistència i la còlera, el desig i la dolçor i la vida, l’envelliment, l’apocalipsi i l’art. Un art que ho amara tot i ajuda l’escriptora a trobar la llum cap als mots per entendre el món.

 

 

La imatge ve d’una obra de l’artista Dana Schutz, Swimming, smoking, crying (2009), que és a la coberta de la versió del llibre en francès, en què es veu un gran cap d’una dona que neda amb un braç fora de l’aigua, alhora que fuma i plora. El cap és com si fos tot el món, i per mi era com si el dolor d’aquella dona fos el dolor de tot el món. S’hi veu el braç dret fora l’aigua, i l’esquerre, i jo soc esquerrana, l’imagino com si fos l’escriptura, travessant la terra de sota, és la mà de l’escriptura. Així que és el que permet, també, mantenir-se a la superfície. Sí, és la meva manera de treballar, la raó per la qual escric.

No és un llibre alegre, precisament, hi ha dolor, però envoltat d’esperança.

Sí, busco la llum, però abans he de veure les coses com són en realitat, no pas de color rosa. He de veure les coses dolentes i endinsar-m’hi, i llavors amb una mica de llum sortir-ne.

Endinsar-se en la foscor per trobar la llum…

Exactament.

Al llibre també tracta molt la còlera, en forma del que anomena inventari.

Quan jo era jove, creia que un dia com a escriptora arribaria a una certa pau, ho esperava. Somniava que envelliria amb serenitat, però llegeixo els diaris cada dia, veig els noticiaris, veig el món al meu voltant i m’encolereixo cada dia més. Durant els anys setanta vam creure políticament que amb la poesia i la literatura podríem canviar el món, moltes dones ho crèiem. Però el temps passa i passa i veiem que les coses no canvien.

Tot segueix si fa no fa igual.

Quan arribem a emetre un mot, amb un cert dolor, i tenim la impressió d’haver pogut endolcir les coses, veiem aquí i allà més dolor, les guerres, les violències del món, i les dones som especialment conscient que estem arreu en perill. Als països en guerra les dones són violades i maltractades, tot va enrere. És intolerable.

És el motor de la seva poesia, doncs?

El poeta Gaston Miron va ser empresonat el 1970 perquè era un nacionalista quebequès que feia servir els mots com a bombes. Recordo que a la meva manera vaig voler que els mots fossin també com bombes, perquè si se’m quedaven a l’interior qui explotaria seria jo, seria una kamikaze. Cal fer sortir arreu aquest dolor per no explotar. Si la còlera se’m quedés a dins seria perillosa per a tothom. Escriure poesia per mi és fer preguntes, tot el contrari de la política que té tantes respostes. La poesia fa explotar el llenguatge, multiplica totes les possibilitats de sentit, i tot és possible amb la llengua i el pensament i l’emoció que el travessa. Escriure és això: la veu, el cor, el pensament, la llengua, junts. La possibilitat de crear frases, poemes, que inclouen tota la complexitat del món. Ens podem plantejar si la poesia és difícil de llegir, si és hermètica, però és que el món, l’amor, la mort, també són complexos, i no podem demanar a l’escriptura de ser simple. L’escriptura topa amb la complexitat, la diversitat d’aquest univers nostre.

I per això trenca el llenguatge?

Sí. La llengua és una destral i no pot ser massa dolça.

“La frase l’escorça s’esmicola furtiva”, escriu.

És això. La llum ha fugit, i la frase queda atrapada en la dispersió del desig, de l’esperança. Sovint dic que treballo entre l’angoixa i la utopia.

Organitza el llibre amb dos diaris a principi i final i quatre inventaris entremig, com un mirall.

Sí, es va construir així, perquè tots els textos estan escrits en diferents moments, alguns són encàrrecs per a una revista, un catàleg d’exposició, entre el 2012-2016, i vaig retreballar-los tots per fer el llibre, fer-ne un aplec. Els inventaris són proses poètiques diferents estats de la vida, que em són, com l’art, com un braç que em permet de mantenir-me a la superfície.

Horizontal

L’escriptora quebequesa Denise Desautels Fotografia Llibert Teixidó

A la novel·la d’autoficció La felicitat imposada (LaBreu, 2017) relata com en una exposició de Van Gogh esclata interiorment, com un despertar.

És això. Al llibre explico com tenia tancats els mots a dins, i vivia en una família molt catòlica que refusava les idees. Fins que a 18 anys em vaig adonar que estava plena d’idees i no podia viure així, i vaig rebutjar d’escriure perquè tenia por de mi mateixa, por dels llibres que eren massa a prop de mi. I un dia vaig pensar que si no escrivia explotaria. Però no vaig publicar el primer llibre fins passats els trenta anys.

I no ha parat.

M’és necessari creure en l’escriptura. La lectura i l’escriptura van plegades, i també amb el cinema, la dansa, la música, l’art, totes les arts s’enriqueixen les unes a les altres. Quan escric necessito llibres, i si pot ser que tinguin a veure amb les meves obsessions, no tinc por que m’influenciïn, al contrari, em permeten anar més lluny.

I per què creu que la poesia, que sovint demana un esforç, pot tenir lloc en un món dominat per unes xarxes que ho demanen tot mastegat?

Estic llegint un petit llibre de Sophie Nauleau que ho diu molt bé: “Sempre he trobat una claredat immensa, fins i tot reconfortant de ser tan poc captada, en els poemes que es diuen obscurs o complicats”. És difícil, sí, però un cop hi veus una certa claredat el treball que has fet per arribar-hi ens il·lumina i ens adonem que hi ha màgia en entrar en les coses complexes. Esclar que hi ha gent per a qui la poesia és impossible, demana un esforç, però també viure o estimar demana un esforç. Per comprendre el món, encara que sigui un únic cop, és possible que necessitem llibres que ens permetin llegir aquesta complexitat, i són exigents. I ens cal llegir-los i rellegir-los, i ens en queda potser un vers o dos que ens ajuden a entendre el món d’una manera nova, i amb això potser ja n’hi ha prou.

Al llibre esmenta Goya i s’adona que és totalment actual, especialment la guerra.

Ens pensem que les guerres s’acaben i no. Goya no és passat, només cal veure Los desastres de la guerra. És tràgic i m’entristeix terriblement. De vegades em fa por pensar si em repeteixo en l’escriptura, però és que el món es repeteix constantment.

Horizontal

L’escriptora quebequesa Denise Desautels Fotografia Llibert Teixidó

Francesc Bombí, La Vanguardia (20.04.22)

https://www.lavanguardia.com/encatala/20220419/8206527/denise-desautels-poesia-fa-explotar-llenguatge-amb-totes-les-possibilitats-sentit.html

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter