UNA FELICITAT IMPOSADA, de Denise Desautels

Títol_ Una felicitat imposada

Autor_ Denise Desautels

Traductor_ Antoni Clapés

Col·lecció_ La intrusa, 20

Pàgs_ 202

PVP_  18 €

ISBN_ 978-84-946624-7-8

 

Denise Desautels (Mont-real, 1945) és un dels noms més destacats de l’actual panorama de la literatura quebequesa. Ha escrit més de quaranta reculls de poemes, relats i llibres d’artista, sovint en col·laboració amb artistes visuals. També és autora de cinc peces dramàtiques radiofòniques. La seva obra ha merescut un nombre important de premis, entre els quals l’Athanase-David, la més alta distinció atorgada pel govern del Quebec, i el Gran Premi de literatura francòfona Jean Arp, pel conjunt de la seva obra. És membre de l’Acadèmia de les Lletres del Quebec i de l’Ordre de Canadà. Ha estat parcialment traduïda a l’anglès i a l’espanyol. En català té publicats Tomba de Lou (2011) i Sense tu, mai no hauria mirat tan amunt (2014). Amb el llibre que el lector té a la mà, Una Felicitat imposada, va rebre el premi Hervé-Faulon (2015), atorgat a un “llibre oblidat o negligit”.

A la tendra edat de cinc anys Denise queda òrfena de pare. Serà la primera, i més dura mort que viurà, tot i que en pocs anys altres familiars i coneguts moriran al seu voltant. Com a orfeneta que és, la seva mare, li dedica tot un món de carícies i atencions per negar la tristor i encaminar-la cap a una simulació de felicitat aparent.  La nena porta molt endins una tristor que ha de camuflar  i ensuma que serà incapaç de deslliurar-se dels seus dols, contaminats per la grisor dels anys cinquanta i una mare engolidora. Denise somia de fugir del triangle església, escola , família i obrir-se a l’imprevist, al món més enllà de la llar. És sobretot el fort lligam amb la seva amiga Lou el que li dóna la seguretat i l’empenta per enfrontar-se a la vida en una llarga marxa nascuda de l’amor, l’amistat, la poesia i l’art. Lou acompanya l’heroïna a l’exposició d’autoretrats de Van Gogh l’any 1960, allà les amigues s’identifiquen amb la tristor dels ulls de l’artista, una tristor que no va impedir pintar les flors més resplendents. Una epifania, a plena adolescència, per encaminar la vida.

Denise Desautels es capbussa en la gestació d’una personalitat, l’anàlisi de l’ànima d’una nena a la recerca de la veritable felicitat. Un text plaent que endinsarà el lector en aquesta història feta per fragments que, a la manera d’un mirall trencat, configura l’escenari d’una realitat social que no ens és molt llunyana.

PREMSA

CATORZE https://www.catorze.cat/noticia/6466/esberlar-campana-vidre

EL TRAPEZI http://eltrapezi.com/desautels-felicitat-imposada/

SONOGRAMA http://sonograma.org/quadern-de-llibres/denise-desautels/

EL TEMPS https://www.eltemps.cat/article/1565/denise-desaulets-jo-em-vaig-convertir-en-lombra-de-la-meva-mare-que-ho-exigia-tot

TN TV3 https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/una-felicitat-imposada-de-denise-desautels-novetat-destacada-de-la-setmana-literaria/video/5668796/

EL PUNT AVUI http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1145390-el-quebec-era-opressiu.html

NACIÓ DIGITAL https://www.naciodigital.cat/noticia/136540/denise-desautels-us-recomanaria-no-menystingueu-mai-enemic

VIU I LLEGEIX https://viuillegeix.wordpress.com/2017/05/21/una-felicitat-imposada-denise-desautels/

 

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter