la lectura d’EL RECULL de Serguei Dovlàtov del llibreter de la Foster&Wallace (estiu 2021)

S’acaba de publicar el llibre nou del Sergei Dovlatov!

El gran escriptor rus (l’últim gran clàssic rus, segurament…) que va escapar-se per viure als Estats Units, enmig de la guerra freda, a finals dels anys setanta…

I es va emportar aquesta curiosa manera de mirar russa, i també la melangia de l’emigrat…
Però la seva escriptura, que ho observa tot, sempre és irònica i molt hilarant.

El recull (amb traducció de Miquel Cabal) és un recull de relats amb nou històries d’èpoques, geografies i temàtiques ben diferents. Dovlatov retrata els estius d’una colònia russa d’emigrats als Estats Units i l’absurd de la quotidianitat soviètica. Conjuga i confronta dos escenaris: el del món soviètic i el d’una Amèrica on en principi tot és possible. Amb personatges que pateixen el malestar del desarrelament, que topen amb l’ambició del que es pensaven que serien.

I aquesta característica seva, sempre irònica sobre l’ambició social, la mediocritat i la inquietud d’unes vides en què la normalitat més aviat sembla un miracle. L’humor esdevé l’arma per entendre i pair tot allò que les envolta.

El llibre és un festival perquè acaba amb una entrevista, probablement la darrera que li van fer, on explica com li costa desempallegar-se dels temes russos i fa una interpretació aguda però també planera sobre la literatura:

Els estímuls de la creació literària són un tema molt personal i gairebé no es poden formular, però si igualment provo de respondre a la pregunta, diria que l’activitat literària és sobretot un intent de superar els complexos propis, de treure’s de sobre el caràcter tràgic de l’existència o de debilitar-lo. Per descomptat, no parlo pas dels que escriuen per motivacions d’allò més sanes i simples, com guanyar diners, fer-se famosos o sorprendre la parentela. Parlo només dels escriptors que no han triat aquesta professió, sinó a qui la professió ha escollit.

Dovlatov forever!!!!

https://www.llibreriafosterandwallace.cat/el-recull-de-dovlatov/

Bloc de Llibreria Foster&Wallace

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter