conversa entre Michel Bernard i Xavier Graset al Més324 sobre la novel·la ELS BURGESOS DE CALAIS (04.10.23)

entrevista conversa entre Michel Bernard i Xavier Graset al Més324 sobre la novel·la ELS BURGESOS DE CALAIS (04.10.23)

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/michel-bernard-ens-presenta-la-novella-historica-els-burgesos-de-calais/video/6243353/

“L’interés per centrant-me en personatges, grans artisties, són mediadors entre el món desconegut i el món real. Homes i dones indispensables amb el desconegut. Són grans mestres”

“Rodin és el pare de la modernitat escultòrica. L’escultora, “Els burgesos de Calais” passem del naturalisme i realisme passem a una certa fabulació. Els peus per exemple són molt grans pel que haurien de ser.”

“Rodin que va fer d’aprenent d’un escultor a poc a poc, va ser un gran mestre. No va ser un gran escultor fins als quaranta anys. (…) Era miop, ell hi veia amb les mans i els dits. Modelava, no tellava la pedra, hi veia i era un visionari.”

“Viva de l’escultura i li costava admetre que acabava una obra. Per ell, acabar una obra volia dir que la seva vida havia acabat també. Hi havia molts assajos de cada escultura. D’originals només n’hi ha dotze. Igual que els apòstols.”

“Camille Caudel apareix com aquella persona que representa la pulsió eròtica. Fa formar part de la construcció de l’escultura, dels peus concretament.”

 

 

Subscriu-te a la nostra newsletter