L’ALTRA VENÈCIA de Predrag Matvejević a El Temps (23.04.25)

Lleons de Venècia, gats literaris i la torre de Babel

►Els lleons de Venècia, segons André Suarès i Predrag Matvejević

Els lleons de Venècia, segons André Suarès i Predrag Matvejević

L’altra Venècia (LaBreu, 2024) és un bellíssim retrat literari del croat Matvejević Viatge del condottiero (Quid pro Quo), una preciosa ruta des de Basilea fins a la ciutat italiana, del francès André Suarès.

L’altra Venècia (LaBreu Edicions, 2024), el croat Predrag Matvejević fa un bellíssim retrat d’aquesta ciutat, descrivint —amb poesia i rigor— des de les plantes que creixen a les parets fins als lleons que vigilen la ciutat i els seus visitants:

“Hi ha molts lleons de Sant Marc per tot arreu: n’hi ha d’alats, asseguts (in moleca), triomfants. Els historiadors ens recorden que l’exèrcit comandat pel general Bonaparte, quan va arribar a Venècia i va suprimir-ne la independència, va intentar prohibir-los per decret: el 30 de floreal de 1797, el general de divisió Victor Perrin es va oposar a aquest símbol (…) El general no sabia que sant Marc, a diferència de Pere i Pau, no havia estat mai a Roma i que el seu exemple significava una mena d’oposició tranquil·la al poder papal. Aquest jacobí ignorava en què consistia realment la religiositat dels venecians. Els lleons de sant Marc van continuar essent, i encara ho són, els protectors de la ciutat i de les seves possessions, els guardians de l’Adriàtic —el golf de Venècia— i els garants del poder en ell”·

Aleix Millian, El Temps

https://www.eltemps.cat/article/60282/lleons-de-venecia-gats-literaris-i-la-torre-de-babel

 

Subscriu-te a la nostra newsletter