UNA BONA ESTONA, de Mavis Gallant

Títol_ Una bona estona

Autora_ Mavis Gallant

Traductor_ Ignasi Pàmies Arza
Col·lecció_ la intrusa, 29
Pàgs_ 357
PVP_ 22 €
ISBN_ 978-84-124575-7-5

 

Mavis Gallant (Mont-real, 1922-París, 2014) novel·lista, dramaturga i assagista. De petita va quedar òrfena i va passar la infància en diversos internats, molt deslligada de la seva mare. El 1950 deixà el periodisme per dedicar-se plenament a l’escriptura i s’instal·là a París fins el final de la seva vida. Fou una col·laboradora assídua a The New Yorker. Publicà les novel·les Green Water, Green Sky i Una bona estona, l’obra de teatre What Is to Be Done?, la compilació de textos de no ficció Paris Notebooks: Selected Essays and Reviews i diversos reculls de relats.

Guanyà diversos premis a la seva trajectòria i el 2006 va ser la primera escriptora guardonada amb el premi Athanase-David a una autora anglòfona de Quebec. Poc amiga de les entrevistes va lluitar per la seva independència, autonomia i privacitat, consagrada a la creació i la ficció.

Amb Una bona estona es tradueix al català la seva obra per primera vegada.

Sobre l’obra:

Instal·lada al París dels anys seixanta, la Shirley Perrigny és una noia de personalitat singular, que usa la miopia i la literatura com a cuirassa. Ridiculitzada pels parisencs i incompresa per la seva mare, sempre se sent fora de lloc. Després de quedar vídua per un caprici del destí, es casa amb un periodista esnob i amb poc sentit de l’humor, el Philippe, que aviat l’abandona i la deixa exposada al seus fantasmes. La Shirley es passarà dies esperant-lo, mentre s’embolica amb el veí de dalt i mira d’ajudar diverses amigues en perpetu estat de crisi.

En aquesta novel·la exuberant, d’una quotidianitat estranya, farcida de detalls densos i espinosos, acompanyem una jove nàufraga que recorre la ciutat, guiada pel seu esperit lliure, la seva particular versió del sentit comú i un punt de follia.

«Amb una sola frase, era capaç d’alterar la situació gairebé imperceptiblement, però de tal manera que comencem a veure els seus personatges des d’una perspectiva més compassiva o més satírica. L’ofici i l’empatia de Mavis Gallant sempre ens donen cent voltes.»

Michael Ondaatje

PREMSA

Diari de La Central https://www.lacentral.com/blog/mavis-gallant-182114

EL PERIÓDICO https://www.elperiodico.cat/ca/opinio/20220422/article-jordi-punti-fons-librerias-sant-jordi-13553202

L’AVENÇ https://labreuedicions.com/una-bona-estona-de-mavis-gallant-a-lavenc-de-maig-de-2022/

CULTURAS https://labreuedicions.com/una-bona-estona-de-mavis-gallant-al-culturas-25-06-22/

AraLlegim https://llegim.ara.cat/critiques-literaries/bona-estona-estupenda-protagonista-passejant-paris_1_4528342.html

 

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter